O

Veelgestelde vragen

over Volop Yoga Online

 

Veelgestelde vragen over Volop Yoga Online

wanneer zijn de lessen?

Woensdagavond van 20.00-21.00 uur
Vrijdagochtend van 11.00-12.00 uur

En in de schoolvakanties is er in principe geen les, ik volg daarbij het rooster van ROC Midden Nederland (mijn andere werkgever).

Ik kan niet op de grond zitten en knielen vind ik lastig... kan ik meedoen?

Ja hoor! Ik heb zelf 2 "nieuwe knieën" dus ik weet hoe lastig het is om vanaf de grond op te staan.

Ik geef eigenlijk altijd opties in de yogales - zodat iedereen haar eigen variatie kan uitproberen.  Geknielde houdingen bijvoorbeeld kun je ook heel goed staand doen, met je handen op de zitting van een stoel. We hebben er eigenlijk áltijd een stoel bij tijdens de les. Die gebruiken we voor van alles, ook als je niet diep kunt bukken of niet op de grond wil of kan zitten.

Gaan we liggend aan de slag, dan kan je bijvoorbeeld ook op je bed meedoen. dat is het voordeel van thuis-yoga. Ik vertel sowieso van tevoren (meestal in een appje voordat de les begint) wat je ongeveer kan verwachten en wat je nodig hebt.

En als je erg worstelt in de les, laat het me dan weten. Ik denk met alle liefde met je mee voor oplossingen die voor *jouw* lijf werken, want ik kan natuurlijk niet alles voor iedereen vooraf bedenken. Maar samen komen we er zeker wel uit, het is mijn missie en mijn passie om te zorgen dat ik de lessen zó geef dat jij er je thuis in kan voelen.

Ik ben zo stijf als een lantarenpaal. Denk jij dat ik mee kan doen?

Ja! Juist dán, zou ik willen zeggen. Weet je... al die ingewikkelde yoga-houdingen op instagram... Die zijn bedoeld voor mensen die véél te lenig zijn. Gewone mensen, zoals jij en ik, hoeven onszelf niet in allerlei knopen te leggen om yoga te doen.

Bovendien kun je elke houding op vele manieren aanpassen. Gaandeweg leer je steeds beter welke variatie bij jou past.

En... met een beetje geluk word je na verloop van tijd ook nog soepeler.

Wat heb ik nodig voor een online yogales?

Niets bijzonders. Een rustige plek in huis is fijn. En uiteraard, het is tenslotte online, heb je een beeldscherm nodig met stabiele internetverbinding (laptop of tablet zijn het makkelijkst omdat je die overal mee naartoe kunt nemen. Een telefoon is wat klein, maar kan ook werken). En verder wat huis- tuin en keukenspullen: een stoel, dikke boeken, een sjaaltje. Bevalt het je om mee te doen, dan wil je misschien een yogamat en yogablokken aanschaffen. Maar kom het eerst maar eens ervaren - voor je naar de winkel holt.

Jij bent toch niet zo'n zweverig yoga-typje hè..?

 Laatst zei iemand dat het een pré is dat ik na de les ook wel eens koffie drink 😉 dat gaf haar het vertrouwen dat mijn lessen minder zweverig zouden zijn dan ze vreesde.

Yoga heeft diepe wortels in oeroude Indiase filosofieën, en die zijn zeker een inspiratiebron voor mij. Net als anatomie, fysiologie, Health at every Size, de natuur, de mensen die ik tegenkom...

In mijn manier van lesgeven probeer ik altijd aards en to the point te blijven. Maar of dat voor jou aards genoeg is laat ik bij jou 🙂

Ik ben niet zo technisch... gaat me dat wel lukken met inloggen enzo?

Ik geef mijn lessen via het programma Zoom. Ik heb dit programma gekozen juist omdat het zo simpel werkt.

De eerste keer installeer je het programma - dat gaat bijna automatisch - en na die eerste keer gaat het eigenlijk altijd vanzelf. Een half uur van tevoren kun je al inloggen - en kom je er niet uit, ldan bellen we even en help ik je er doorheen.

Het gaat ons samen écht wel lukken!

Ik hou niet van sporten... is dit dan wel iets voor me?

Ik ook niet! Van de sportschool word ik ongelukkig. Al die mensen die zichzelf over hun grenzen pushen, terwijl ze naar tv-schermen staren om hun lijf maar niet te hoeven voelen. De keren dat ik er was, hoopte ik 't uurtje zo snel mogelijk weer voorbij was....

Maar een uur yoga voelt voor mij als een uur Quality Time. Of ik nu les geef, les volg of gewoon voor mezelf yoga doe. Dat komt omdat je echt je volle aandacht geeft aan jezelf. Vanuit zorgzaamheid beweegt, ademt, je grenzen verkent.

En of yoga iets voor jou is...? Dat weet ik niet....
Je komt er alleen maar achter als je het een tijdje probeert.

Jij bent daar en ik ben thuis. Als ik nou iets verkeerd doe, wat dan..?

Dan doe je nog steeds yoga...

Ik kies alleen houdingen die in principe veilig zijn. Bij de online yogalessen zul je dus uit principe bijvoorbeeld geen hoofd- of schouderstand tegenkomen omdat ik vind dat ik die echt van nabij moet begeleiden.

Verder is mijn manier van lesgeven meer gericht op jouw beleving dan op 'hoe de houding moet'. Dat is een kwestie van stijl, en het is hoe ik ben opgeleid.

Soms komt het ook bij een 'face to face' les wel voor dat iemand iets anders doet dan ik bedoelde. Soms kies ik ervoor om mijn aanwijzingen dan aan te passen. En soms ook niet - omdat ik zie dat iemand nét iets heel interessants aan het voelen of ontdekken is in haar lijf.

en dat is dus prima.
dát is yoga voor mij.

Ik wil eigenlijk niet in beeld... kan ik dan wel meedoen?

Ja hoor, ook dat kan. Ik geef mijn les via Zoom, maar tegelijkertijd zend ik die ook uit via een verborgen Youtube kanaal waar jij als lid de toegang toe hebt.

Ook handig trouwens als je een keertje wat later thuis bent, of eerder weg moet, of gewoon je dag niet hebt. Elke les opnieuw heb jij de keuze hoe je meedoet: zichtbaar of onzichtbaar.

Waarom is het alleen voor plussize vrouwen?

Even onder ons: ik ga er geen meetlint naast leggen en er is geen gewichtslimiet. Dus als jij je thuis voelt bij mijn lessen dan ben je van harte welkom!

Wel heb ik gemerkt dat ik een 'meerwaarde' te bieden heb aan dikke(re) vrouwen:

  • We delen de ervaring van leven in een rond lijf.
  • Ik weet dat opstaan vanaf de grond soms wat onhandig aan kan voelen en dat knielen niet altijd prettig voelt
  • Ik weet hoe het is om ongevraagd dieet-advies te krijgen,  om naar de dokter te moeten met zere knieën (en wat ga ik zeggen als hij over mijn gewicht begint...)
  • Ik ben jarenlang heel verdrietig geweest over mijn lijf en mijn onvermogen om blijvend af te vallen.
  • Ik heb óók, meerdere keren, de weg afgelegd naar meer zelfvertrouwen. En ben weer teruggevallen in onzekerheid.... En heb wéér opnieuw van mezelf leren houden.... met vallen en opstaan dus.
  • Ik weet dat je als dikke vrouw fit kan zijn, en ook niet-fit (want ik ben het beide geweest)

En vanuit die ervaring geef ik mijn yogales; vanuit die ervaring heet ik jou welkom om te mogen zijn zoals je bent.

Thuiskomen in ons lijf. Dáár geef ik les in.

Ik ben dik, maar geen vrouw. Mag ik dan niet meedoen?

Ik heb echt gestruggeled met mijn keuzes hierin, want mijn verlangen is om yoga toegankelijk te maken - en door mannen uit te sluiten, ben ik daar niet trouw aan. Dus ik heb wat uit te leggen, vind ik zelf...

Non-binaire mensen die zich ok voelen in een omgeving met vrouwen zijn welkom. Maar ben je een man, dan kan ik je helaas niet toelaten tot de zoom-les.*

Weet je... toen ik zelf begon met yoga, vond ik het best lastig om mijn lijf bewegend te laten zien. Ik voelde me soms knap onhandig. Als ik van de grond opsta, dan voelde ik me soms net Dombo, maar dan zonder oren om mezelf omhoog te vliegen. En als ik omgekeerde houdingen doe, zakt mijn t-shirt soms naar beneden. Ook dat kan kwetsbaar voelen.

Een veilige omgeving betekent daarom voor mij ook: vrouwen onder elkaar. Zodat we de schaamte zoveel mogelijk achter ons kunnen laten, en we de ruimte hebben om vertrouwd te worden met ons lijf. Zonder mannen is er meer ruimte om te experimenteren, om te lachen om onszelf, te voelen wat het met ons doet - zonder afleiding.

*de zoom-les is echt gesloten voor mannen, maar als man zou je wel mee kunnen doen met de les via youtube of video. Ik heb de vraag nog niet eerder gehad - maar denk je dat het wat voor je is, neem dan contact met me op - dan organiseren we het.

Hoe lang zit ik eraan vast als ik lid wordt?

Je kunt elke maand opzeggen. In de algemene voorwaarden staat dat ik een opzegtermijn hanteer van 1 maand - dat komt omdat ik niet elke dag mijn administratie wil doen en even de tijd wil hebben om alles te verwerken. Eenmaal betaald abonnementsgeld stort ik niet meer terug (tenzij je nog in de 'niet goed geld-terug' proefmaand zit natuurlijk).

ik leef van een uitkering, en ik kan jouw abonnement niet betalen...

Neem even contact met me op, het formulier zie je hieronder. We zoeken samen naar een oplossing die voor ons allebei goed voelt.

Ik heb long covid klachten, zijn jouw lessen geschikt voor mij?

Dat hangt er erg van af waar jij nu bent in jouw herstel-proces. Stuur me even een berichtje als je twijfelt, dan denk ik heel graag met je mee!
Ik heb gemerkt dat mijn lessen voor sommige long-covid mensen toch wat te pittig zijn - én er zijn mensen die ná speciale long-covid yoga nu juist toe zijn aan wat meer intensiteit en zij vinden mijn lessen juist fijn. Als we even contact hebben denk ik met je mee, en als het nodig is verwijs ik je door naar (online) yogascholen waar ik goede ervaring mee heb of over heb gehoord van ervaringsdeskundigen.

Heb je een andere vraag?

stel hem hier:

4 + 6 =

© 2022 Colette Edelenbosch  |  Algemene Voorwaarden | Privacy Verklaring | Disclaimer | Contact | 🔒Naar de ledensite

Pin It on Pinterest

Clicky