Wie is Colette?

Ooit was ik een onzeker meisje dat dacht dat ze dik was.

Als puber en jongvolwassene was eten mijn ‘oplossing’ voor de moeilijke dingen in het leven. Elk jaar was er een beetje meer van mij om af te wijzen en de schuld te geven van de dingen waar ik niet mee overweg kon.  En zo werd het meisje dat dácht dat ze dik was, een dikke vrouw. Altijd op dieet of op weg naar het volgende dieet.

Al die jaren geloofde ik dat mijn leven pas kon beginnen als ik slank was.

Pas dán zou ik liefde vinden, ik zou naar het strand gaan en durven dansen…. Tot ik op mijn 25ste vastliep. Ik ging in therapie en daar leerde ik dat ik NU mag houden van mijzelf. Dat het mijn geboorterecht is om ruimte in te nemen, Nu mijn leven te leven en NU de dingen te doen waar ik van geniet. En enkele jaren later ontdekte ik yoga.

Ik merkte hoe mooi de manier van bewegen en de filosofie van yoga aansluiten bij dat wat ik al geleerd had over mezelf.

Op de yogamat gebeurt er van alles. Ik voel spanning en ontspanning; ik voel hoe makkelijk iets gaat en ik voel de stramheid op een andere plek in mijn lijf. Ik merk soms dat ik dingen blijk te kunnen die ik niet had verwacht – of andersom. Soms confronteert het me ook, en dan geeft de yoga-filosofie me kaders om daar naar te kijken, te leren van  wat ik tegenkom – en zo mezelf beter te leren kennen.

In de yogastudio zag ik niet zo vaak mensen die eruit zagen zoals ik: dik.

En ik merkte dat ik sommige houdingen niet goed pasten bij mijn lichaamsvorm en dat de docenten zich daar vaak niet zo bewust van waren – ze zijn niet zo gewend aan dikke lijven en zijn daar al helemáál niet in opgeleid. Ik moest dus zelf op zoek naar aanpassingen.

Gaandeweg ontstond het verlangen om dit te delen en om yoga meer toegankelijk te maken voor dikke mensen zoals ik. En vanuit dat verlangen is Volop Yoga geboren.

Let’s go online!

Aanvankelijk gaf ik les in mijn woonplaats Culemborg. Plussize yoga is kennelijk zó opvallend dat journalisten mij al snel wisten te vinden (zie Volop Yoga in de media) en dus kreeg ik al vrij snel vragen vanuit heel Nederland. Daarom besloot ik in 2018 om online te gaan – mensen deden daar soms lacherig om – het was 2 jaar vóór we dankzij Corona allemáál online moesten gaan…

Colette Edelenbosch Volop Yoga bij Nadia NPO1

Online yogales bleek verrassend goed te passen bij de behoefte van mensen.

Geen reistijd, meedoen vanuit je eigen veilige omgeving en gemiste lessen inhalen op je eigen moment. Bovendien bleek dat we, ook online, prima met elkaar in contact konden zijn – door samen thee te drinken na de les en daar ervaringen te delen, of die nu over de les gaan of over andere onderwerpen.

Yoga is de basis, maar in mijn manier van lesgeven klinken ook andere invloeden door.

Dankzij Feldenkrais en Somasensing ben ik intuïtiever gaan bewegen en lesgeven. Ik ben geïnspireerd door de wereldwijde Accessible Yoga Movement waardoor ik in mijn lessen vrijer en creatiever werd in het aanbieden van verschillende opties, om zo de houding toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. En… mijn lijf én mijn cursisten zijn misschien wel mijn belangrijkste inspiratiebronnen: elke dag leer ik bij door te voelen, te kijken en uit te wisselen.

Ik ga uit van ‘Health at every Size’

Dat is een visie op gezondheid die door o.a. door voedingswetenschapper Lindo Bacon is beschreven. Of je nu dik of dun bent, gezonde gewoontes zijn áltijd en voor iedereen heilzaam. Ook als je daarmee geen gewicht verliest. Dikke mensen krijgen vaak het advies om wat af te vallen om gezonder te worden  – maar dit advies is niet effectief en zelfs ronduit schadelijk: uit wetenschappelijk onderzoek* is gebleken dat 95% van de mensen die op dieet gingen, na 5 jaar hun oude gewicht terug hebben (en vaak zelfs nog een beetje meer). Het zorgt er bovendien voor dat onze stofwisseling, ons lichaamsbeeld & onze relatie met eten  worden verstoord, én dat er maatschappelijk gezien veel vooroordelen in stand worden gehouden over ‘dik zijn’.

En behalve dat dit wetenschappelijk is onderbouwd* (wat ik als voormalig bioloog erg prettig vind, ik hou van tastbaar en concreet) kan ik het ook uit eigen ervaring onderschrijven – been there, done that, got all the T-shirts 😉

En verder…

Naast mijn yogapraktijk werk ik 3 dagen per week in het MBO waar ik jongens, meiden en hun docenten adviseer als er vragen zijn omtrent studiekeuze, toetsvrees of het studeren zelf. Ik ben gelukkig getrouwd met Martin heb 2 katten, 6 kippen, véél vissen en 2 knieprotheses. Ik hou van koffie en salades, Netflix en fietstochten, natuur en sokken breien, en ik krijg jammergenoeg buikpijn van chocola.

Wil je nog meer van me weten? ga naar:

En in de gratis introductiecursus vertel ik nog meer over yoga en over mezelf:

* er is veel wetenschappelijk onderzoek bekend dat deze beweringen ondersteunt, dit zijn enkele voorbeelden:

Colette Edelenbosch Volop Yoga

Opleidingen & bijscholingen:

2024: coachen met het zenuwstelsel, Eva Groslot
2022: Body Image Intensive, Danielle Koopman (Blij dieetvrij)
2022: Yoga & de koshas, Dru yoga Nederland
2020: Somasensing: from chaos to calm, Yasmin Lambat
2018: Yoga bij Chronische pijn, Astrid van Rens
2017: Restorative yoga specialisatie, Diana van der Gaast
2016: pranayama training, Marilou Hermens
20016-2020: Feldenkrais, div. workshops, Tjitske de Boer Utrecht
2015: Yoga for Round Bodies, Tiina Veer
2011-2015: Docentenopleiding Yoga en Vedanta in Doorn
2009-2010: Basisjaar Raja Yoga,  Samyama Naarden
1988-1995: Doctoraal Biologie, Universiteit Utrecht

Volop Yoga is aangesloten bij

logo Vereniging Yogadocenten Nederland 500 uur

© 2022 Colette Edelenbosch  |  Algemene Voorwaarden | Privacy Verklaring | Disclaimer | Contact | 🔒Naar de ledensite

Pin It on Pinterest

Clicky