Over Colette:

Ooit was ik een onzeker meisje dat dacht dat ze dik was.

Als puber en jongvolwassene was eten mijn ‘oplossing’ voor de moeilijke dingen in het leven. Elk jaar was er een beetje meer van mij om af te wijzen en de schuld te geven van de dingen waar ik niet mee overweg kon.  En zo werd het meisje dat dácht dat ze dik was, een dikke vrouw. Altijd op dieet of op weg naar het vólgende dieet.

Al die jaren geloofde ik dat mijn leven pas kon beginnen als ik slank was.

Dán zou ik liefde vinden, ik zou naar het strand gaan en durven dansen…. Tot ik op mijn 25ste vastliep. Ik ging in therapie en daar leerde ik dat ik NU mag houden van mijzelf. Dat het mijn geboorterecht is om ruimte in te nemen en NU de dingen te doen waar ik van geniet. Pas enkele jaren later ontdekte ik yoga.

Ik merkte hoe mooi de manier van bewegen en de filosofie van yoga aansluiten bij dat wat ik al geleerd had over mezelf.

Op de yogamat gebeurt er van alles in mij. Ik voel spanning en ontspanning; ik voel hoe makkelijk iets gaat of voel juist blokkades. Het confronteert me en dat roept gedachten in mij op. Yoga geeft mij kaders om daar telkens weer naar te kijken, te leren en mezelf te verrassen.

In de yogastudio zag ik niet zo vaak mensen die eruit zagen zoals ik: dik.

En ik merkte dat ik sommige houdingen niet goed pasten bij mijn lichaamsvorm en dat de docenten zich daar vaak niet zo bewust van waren – ze waren niet gewend aan dikke lijven. Ik moest dus zelf op zoek naar aanpassingen. Gaandeweg ontstond het verlangen om dit te delen en om yoga meer toegankelijk te maken voor dikke mensen zoals ik. En vanuit dat verlangen is Volop Yoga geboren. Aanvankelijk gaf ik les in Culemborg; maar toen ik vanuit heel Nederland vragen kreeg of ik daar ook lessen kon geven, besloot ik in 2018 om online te gaan.

Online yogales bleek verrassend goed te passen bij de behoefte van mensen:

Geen reistijd, meedoen vanuit je eigen veilige omgeving en gemiste lessen inhalen op je eigen moment. Bovendien bleek dat we, ook online, prima met elkaar in contact konden zijn – door samen thee te drinken na de les en daar ervaringen te delen, of die nu over de les gaan of over andere onderwerpen.

Yoga is de basis, maar in mijn manier van lesgeven klinken ook andere invloeden door.

Dankzij Feldenkrais en Somasensing ben ik intuïtiever gaan bewegen en lesgeven. Ik ben geïnspireerd door de Accessible Yoga Movement waardoor ik in mijn lessen veel creatiever werd in het aanbieden van diverse opties, om zo de houding toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen.

Ik geloof in ‘Health at every Size’ – het is voor ieder mens gezond om goed voor zichzelf te zorgen: of je nu dik of dun bent, dat draagt ALTIJD bij aan je welzijn. Focus op gewicht of afvallen dient niemand – wij weten al dat we dik zijn, en dat diëten niet helpen. Ze werken bovendien niet – uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat diëten in 95% van de gevallen niet leiden tot permanent gewichtsverlies maar wél onze stofwisseling, ons lichaamsbeeld & onze relatie met eten verstoort. En ik kan het weten – been there, done that, got all the T-shirts 😉

Naast mijn yogapraktijk werk ik 3 dagen per week in het MBO als adviseur loopbaanbegeleiding. Ik heb een man, 2 katten, 6 kippen en 2 knieprotheses. Ik hou van chocola en salades, Netflix en fietstochten, natuur en sokken breien – en nog veel meer.

Wil je nog meer van me weten? ga naar:

Of doe mee met de gratis introductiecursus:

Opleidingen & bijscholingen:

2022: Body Image Intensive, Danielle Koopman (Blij dieetvrij)
2022: Yoga & de koshas, Dru yoga Nederland
2020: Somasensing: from chaos to calm, Yasmin Lambat
2018: Yoga bij Chronische pijn, Astrid van Rens
2017: Restorative yoga specialisatie, Diana van der Gaast
2016: pranayama training, Marilou Hermens
20016-2020: Feldenkrais, div. workshops, Tjitske de Boer Utrecht
2015: Yoga for Round Bodies, Tiina Veer
2011-2015: Docentenopleiding Yoga en Vedanta in Doorn
2009-2010: Basisjaar Raja Yoga,  Samyama Naarden
1988-1995: Biologie, Universiteit Utrecht

(en diverse andere workshops)

Ik ben aangesloten bij de Vereniging Yogadocenten Nederland.
Dit betekent dat ik me houd aan de beroepscode en op regelmatige basis bijscholingen volg.

© 2022 Colette Edelenbosch  |  Algemene Voorwaarden | Privacy Verklaring | Disclaimer | Contact | 🔒Naar de ledensite

Clicky