Ik heb moeite met op mijn knieën zitten, dat doet veel pijn aan mijn wreven en ik knel mijn bovenbenen af. Moet ik gewoon volhouden?
Die vraag kreeg ik vorige week van Jeanette. Ik schrok een beetje van die vraag – en tegelijkertijd herkende ik het ergens ook wel. Want we zijn vaak beter in ‘doorzetten’ dan in ‘luisteren naar ons lijf’.Die vraag kreeg ik vorige week van Jeanette. Maar: pijn is nóóit de bedoeling als je yoga doet. Liefdevolle aandacht wél.
Als je zwaarder bent dan gemiddeld, en je gewicht geeft extra spanning in een houding, dan is dat iets om mild en zorgvuldig mee om te gaan. De kans dat je jezelf blesseert met 100 kg gewicht op een overbelaste knie is nu eenmaal groter dan wanneer je maar 50 kg zou wegen.
Dus het vraagt juist extra aandacht van jezelf, in plaats van volhouden en doorzetten.
En ja… toegeven dat je iets niet kan omdat je zwaarder bent, kan soms best lastig zijn.
Je hebt misschien al het gevoel dat je enorm opvalt in de groep?
Misschien wil je het liefst meedoen met wat iedereen kan.
Laten zien dat we niet onder doen voor de ander.
Even sterk zijn.
Het gevoel vermijden dat je je zou schamen – voor wat dan ook…
Of je wilt jezelf straffen: Al die kilo’s die ik er aan gegeten heb… ik zal ze leren! Als ik extra hard mijn best doe, zal ik die kilo’s misschien extra snel kwijt kunnen raken…?
Fatshaming
De wereld is niet altijd vriendelijk voor dikke mensen.
We hebben vaak het imago dom en lui te zijn, te veel te eten, geen discipline te hebben… Dat beeld komt tot ons via stereotype beelden op TV, social media, in de bladen.
Soms denken mensen om ons heen zo – en als je pech hebt laten ze dat luid en duidelijk merken – fatshaming heet dat tegenwoordig.
En soms ben je het zelf ook nog gaan geloven…. zelfstigma, heet dat in de wetenschap.
Zonder dat je het door hebt, ga je handelen naar dat beeld over jou, door het te bevestigen óf probeer je juist uit alle macht te bewijzen dat het niet waar is.
En voor je het weet ben je niet meer bezig met je yoga-oefening, maar probeer je te bewijzen dat je niet lui, niet dom, niet ongedisciplineerd bent.
Aan wie eigenlijk…?
Zelfliefde
En alleen op die manier kan jij leren goed voor jezelf én jouw lichaam te zorgen. De eerste stap op weg naar zelfrespect, eigenliefde en – misschien – een passender gewicht. Maar laat dat maar aan jouw lijf over.
Want een lichaam dat je respecteert, daar ga je van houden.
En alleen als je van jezelf houdt, ga je goed voor jezelf zorgen.
En jij..?
