“Veel mensen die graag met yoga willen beginnen of het weer willen oppakken, lopen tegen hetzelfde probleem aan: ze kunnen niet comfortabel knielen. Misschien ervaar jij ook pijn in je knieën tijdens yoga of heb je last van zere wreven? Dat is ontzettend vervelend, maar absoluut geen reden om yoga links te laten liggen! In deze blog deel ik mijn persoonlijke ervaring en geef ik je praktische tips en alternatieve houdingen zodat ook jij kunt genieten van een fijne yogales zonder knielen. En je hoeft er beslist geen speciale yoga kniekussens voor aan te schaffen – je hebt waarschijnlijk al genoeg in huis.
Yoga met een knieprothese
Voor mij zelf is knielen ook lastig trouwens – vooral sinds ik 2 knieprotheses heb: het contact met de vloer is te hard en dat is niet fijn. Ik pas het dus altijd aan – bijvoorbeeld zoals op het videofragment dat je hierboven ziet. Daar zit ik met mijn knieën op een bolster (dat is een groot, breed yoga-kussen) – die had ik tóch al. Maar eigenlijk is élk kussen geschikt.
Last van pijnlijke knieën bij yoga? Gebruik een knielkussen
En dat hoeft echt geen speciaal yoga knielkussen te zijn (ja echt, die zijn te koop). Die lijken me eerlijk gezegd zelfs niet echt fijn. Gewoon wat je in huis hebt, dik genoeg, voldoet prima.
Je kunt aparte kussens gebruiken (voor elke knie 1) of één groter kussen: een bolster, of een kussen van de bank in de woonkamer. Misschien heb jij al genoeg aan een dikkere zachtere gym-mat in plaats van een yogamat? of neem je een knielplankje van het tuincentrum mee naar de yogales. Kan allemaal…
Alternatief voor knielen: gebruik een stoel
Wil je helemaal liever niet meer op je knieën zitten? Geen enkel probleem, je bent in goed gezelschap. Want ongeveer de helft van mijn cursisten doet dat ook liever niet – om uiteenlopende redenen. Daarom hebben we er altijd een stoel bij. Dat geeft legio mogelijkheden – de geknielde kathouding kan je bijvoorbeeld ook heel goed staand bij de stoel uitvoeren:

Oplossing voor zere wreven als je met je hielen op billen zit
Ja, ‘geknield zitten’ met je hielen op je billen is dan weer nét wat anders. Daar kreeg ik een tijdje terug de volgende vraag over van Jeanette, via de mail:
Ik heb moeite met op mijn knieën zitten (en dan mijn billen op de hielen laten rusten). Het kan wel, maar doet veel pijn aan mijn wreven en ik heb het idee dat ik de circulatie in mijn onderbenen afknel. Is dat een kwestie van te zwaar of te stijf? Moet ik gewoon volhouden?
Luister naar je lijf
Nee, je moet dit niet ‘gewoon volhouden’. Pijn is een belangrijk signaal van je lijf dat je iets aan het doen bent wat niet oké is. Wees lief voor je lijf, ze heeft altijd gelijk. Gelukkig zijn beide problemen simpel op te lossen. Ik geef je hieronder wat tips. Probeer ze uit en laat hieronder maar weten of het voor je werkt!
Oplossing voor zere wreven bij yoga

Of heb jij last van afgeknelde benen als je op je knieën zit?
Tja – als je dikker bent zoals ik, dan hebben onze benen nu eenmaal meer massa – en dat vraagt ruimte. Die kun je je benen op verschillende manieren geven, zoals op de foto hieronder met een (hoger) meditatiekussentje of -bankje. Op deze foto heb ik 2 ronde kussentjes opgestapeld:

Je kunt ook een gewoon kussen (van je bed) of een bolster op je kuiten leggen, of 1 of 2 dubbelgevouwen dekens. En dan eens voelen hoe het is om daar op te komen zitten. Je creëert zo wat ruimte tussen je billen en je benen en dat is voor je knieën gewoon fijner.
Experimenteer, probeer dingen uit met de spullen die je hebt tot je iets vindt wat bij je past.
Zitten op de billen bij yoga mag natuurlijk ook
En lukt het niet? Ook geen probleem: kom zitten op je billen. op een stoel. In een andere houding. Bij Volop Yoga passen we de houdingen aan aan ons lijf, in plaats van ons lijf te persen in een houding die niet past.
Heb je wat aan mijn tips? Los jij jouw knielende houdingen op nog een andere manier op? Laat het hieronder weten in de comments. En wil je een keer ervaren hoe dat nou echt gaat in zo’n yogales – je kan altijd een keer een (proef)maand meedoen om te ervaren hoe dat is.
Warme groet,
