Vandaag wil ik het hebben over voeding. Wat krijg jij binnen? En dan heb ik het niet over koolhydraten en eiwitten maar over de voeding die we binnen krijgen via onze ogen. De dieetcultuur is alomtegenwoordig, billboards schreeuwen ons toe en van alle kanten hoor je dat je ‘er’ iets aan moet doen als je dik bent. Ik ervaar dat regelmatig als ondermijnend, want ik geloof dat al die focus op ons gewicht ons geen goed heeft gedaan. Ik geloof in zelfliefde.

Maar je kunt er iets tegenover zetten, tegen al dat ‘dieetgeweld’ om ons heen. En dat helpt. Hoe ik daar achter kwam en wat dat met mij deed, vertel ik hieronder.

Tip 4: Zet je ogen op dieet
(en voed ze met andere beelden)

Waar we ook kijken – op TV, billboards, in bladen, glossy’s – overal om ons heen zijn beelden van jonge, slanke lijven. Al die beelden – bedacht door marketeers – hebben ons van kinds af aan verteld wat we mooi en ok moeten vinden – en vooral: wat niet. Mischien heb jij ook al heel jong besloten dat jij thuishoort in het vakje ‘niet mooi’ of ‘niet acceptabel’. Hoe verdrietig, als je daar goed over nadenkt!

Oke  – body positivity is ‘in’. Dus tegenwoordig mogen ook vrouwen met maat 42 model staan… al herken ik mijzelf daar nog lang niet in. Gelukkig verandert er wel wat. Langzaam. En je moet er naar zoeken…

Jezelf beschermen tegen dit soort invloeden is bijna onmogelijk. Maar dankzij social media heb je tegenwoordig wél invloed op wat je te zien krijgt, als je bewuster omgaat met wie je volgt en wie niet. Zet je ogen op dieet en kies de beelden die jouw zelfbeeld verrijken in plaats van verarmen!

Dat dat écht uitmaakt, ontdekte ik zelf toen ik met mijn yoga-opleiding bezig was, zo tussen 2010 en 2015.

Ik voelde me helemaal thuis op de docentenopleiding, maar yoga leer je in eerste instantie geven vanuit je eigen ervaring. En geen van mijn docenten had de ervaring van ‘dik zijn’. Ik moest dus zelf op zoek naar aanpassingen om houdingen voor mezelf toegankelijker of passender te maken.

In Amerika waren al enkele dikke yogi’s die zich profileerden en lieten zien wat er allemaal mogelijk is. Van Anna Guest Yelley, Amber Karnes en Dianne  Bondy, Annie Carlin, Tiina Veer en ik heb héél veel geleerd door hun filmpjes te bekijken. Ze deelden ze tips als ‘plooi buik even opzij als je vooroverbuigt’, ze lieten zien dat een dik lijf tot grootse dingen in staat is en hoe het gebruik van yoga-props enorm kan helpen om houdingen binnen je bereik te krijgen. Hun invloed op mijn manier van lesgeven is nog dagelijks zichtbaar.

En eigenlijk pas na een paar jaar merkte ik hoe zeer dat stééds weer kijken naar mooie, actieve, volle vrouwen mij had gevoed. Mijn hart maakt een sprongetje, als ik beelden van blije dikke vrouwen zie. Ik herken mezelf.
Ik kon ook met steeds meer gemak naar mijn eigen lichaam kijken – op foto’s of in de spiegel. En ook als ik de dingen aan mijn lijf zie die ik ‘minder’ vind, ben ik daar steeds neutraler in. Ik zie mezelf nu graag – zowel in de Hollandse als in de Vlaamse betekenis van het woord…

<<klik hier als

#dikke10plus

Tegenwoordig is het steeds makkelijker om dit soort beelden op te zoeken. Deze foto bijvoorbeeld, is gemaakt in het kader van het project #dikke10plus van Mona van den Berg. Toevallig ben ik dit zelf (mijn eigen foto kan ik rechtenvrij gebruiken) maar ik raad je aan op zoek te gaan naar de hele serie. De foto’s zijn prachtig en laten Volle Vrouwen zien in al hun kracht, kwetsbaarheid en schoonheid.

Voed je ogen met nieuwe beelden!

Op social media zou je je tijdlijn kunnen opschonen door geen fitgirls meer te volgen, en iedereen die dieettips of ‘voor-na’ foto’s deelt, te deleten. En vervolgens meer body positive influcencers toe te voegen – zoals @Mayralouise, Annemarie Timmer van @granddivamagazine,  JosineWilly van @Thebiggerblog, Veerle Metten van @Dikgelukkig, of de activistische club @dikkevinger. Van daaruit vind je vast ook weer andere mooie nieuwe accounts. 

Er zijn ook talloze yogi’s die mij inspireren en de moeite van het volgen waard zijn, bijvoorbeeld de plussize yogi’s Shannon Kannesinge van @fringeish, @sunnybeeyoga, Jill Gillespie van @roomtobeyoga,  tiffany Crowe @tiffanycrowe, en natuurlijk ook mijn collega Astrid van Rens van @deonlineyogaschool die heel grappige en toch serieuze filmpjes deelt over hoe je yoga toegankelijk kan maken als je chronische pijn hebt.

Of wat te denken van een aantal hele leuke kunst- en cartoonartiesten waar ik van geniet: @charlotteart, Sanne Thijs van @fulloffreckles, Kathryn Hack van @fat_mystic_art vind ik prachtig. Ik vond ze via #fatart of #fat-art, fijne hashtags om op te zoeken.

Wie inspireert jou? Heb jij een rolmodel of een ‘VOLmodel’ waar je graag naar kijkt, wat jouw perspectief op jezelf en op de werkelijkheid voedt?

Volgende week, de laatste tip uit deze serie. Hij heeft te maken met sisterhood en verbinding zoeken.

warme groet,

Colette
 
 
  Volg Volop Yoga ook via:

Facebook
 
Youtube
 
Instagram

Pin It on Pinterest

Clicky