Hoe lekker zou het zijn om nu al je oordelen eens hélemaal los te laten. Voorál de oordelen over jezelf! Over wat je kan en wat je niet kan en ook over wat je ‘moet kunnen’ omdat anderen dat ook (lijken te…) kunnen.

Dik, dun: Het zijn geen scheldwoorden. Het zijn beschrijvingen. Het zegt iets over de vorm van je lijf. Niet over wat je kan, of niet kan, laat stáán dat het iets zegt over wat je waard bent!

Ik heb het zelf als heel bevrijdend ervaren om te gaan erkennen dat mijn lijf is zoals het is. Mezelf ‘dik’ of ‘vol’ te gaan noemen.

Voor mijzelf was het van ontschatbare waarde om te erkennen dat ik mezelf onrecht aan doe als ik verwacht dat ik alles moet kunnen wat “maatje 38” kan.

Hoe bevrijdend het is om mijn benen wat wijder te plaatsen,
mijn buikhuid wat op te pakken als ik voorover buig:

<<klik hier voor een foto van het opnemen van de buik>>

Want dan komt er ruimte en komt mijn adem niet klem te zitten. Dan kan ik vooroverbuigen op een manier waar ik me WEL goed bij voel. En kan ik mijn lichaam geven wat het nodig heeft tijdens de les. (En ook in mijn dagelijks leven trouwens)

Hoe bevrijdend was het, toen ik mezelf ging toestaan om een stoel als ’tussenniveau’ te gebruiken tijdens de yogales:

<<klik hier voor een foto van yoga op de stoel>>

Niet omdat ik niet op de grond kan zitten. Ook niet omdat ik lui ben. Maar omdat ik soms sneller dan iemand anders pijn in mijn voeten krijg als ik lang sta. En omdat het mij een tussenniveau biedt zodat ik niet de hele tijd naar de grond en terug moet bewegen in een les. Met mijn gewicht is dat namelijk nogal een toer – en dat doorbreekt dat de flow van de yogales. Terwijl die flow nu juist zo fijn is, en maakt dat ik steeds opnieuw weer op de mat terug wil komen bij mezelf.

Die ervaring moet ik mezelf niet afpakken, door koste wat kost op mijn voeten te blijven staan als anderen dat ook doen toch?


Hoe fijn is het als ik mijn armen wijd uitspreid terwijl ik op mijn rug lig zodat ik ze wél rustig, ontspannen neer kan leggen:

<<liggende yogapose>>
Zodat mijn aandacht er volledig kan zijn voor het observeren van mijn adem en het ontspannen in de houding, zonder strijd om mijn handen op hun plek te houden omdat ‘armen langs mijn lichaam’ nu eenmaal niet werkt met een dikker lijf. Dat geeft spanning in mijn schouders. Niet handig als deze houding ‘eindontspanning’ genoemd wordt toch…?
Mischien twijfel jij of je wel dik genoeg bent voor mijn lessen 😉

Of misschien twijfel je andersom. Vrees je dat jij zó dik bent, dat mijn lessen vast ook weer niet haalbaar zijn... In beide gevallen gun ik je zó dat je weer gaat vertrouwen dat er ruimte is voor jou!

Te dik of niet dik genoeg: in beide gevallen nodig ik je uit om eens mee te komen doen met de les. Want je komt er alleen maar achter als je het uitprobeert.
Warme groet,
Colette
  Volg Volop Yoga ook via:

Facebook
 
Youtube
 
Instagram

Pin It on Pinterest

Clicky